Ako sam dobro razumeo, Srbija je u poslednjih 7 dana od “samo” kriminalne postala teroristička država. Pred izbore. Za izbore?

Koji god da je razlog, kopiranje neuspelih recepata je pogrešan potez koji će se obiti o glavu onima koji su ga napravili. Sa tim u vezi: ako je ikada bilo dileme čiji je ko čovek i koji ambasador ima prioritet u predsedničkoj kancelariji, ta misterija je sada rešena. Srbija je, sada već po običaju (od Drugog Svetskog Rata ima skoro 100 godina), na strani najvećih gubitnika. Možemo spekulisati da li je u pitanju veća novčana nadoknada, ozbiljniji kompromat, ili — najmanje verovatno ali i najtužnije ako je istinito — iskreno ideološko ubeđenje, ali time neka se bave istoričari i sudovi.

Slučajno ili ne, moj prijatelj je 18. septembra, 6 dana pred dešavanje, od srpske ambasade u Vašingtonu dobio poziv za Konferenciju Srpske Dijaspore o Kosovu i Metohiji koja će se održati 21. oktobra. Pozivnica je na engleskom, neću je prevoditi:

As you may be aware, the conference aims to shed light on the struggles and repression endured by Serbs under the Kurti’s regime in Kosovo and Metohija.

Our sincere desire is to send a distinct message from Serbian-Americans to the American public, emphasizing the continuing human rights violations against Serbs in Kosovo and Metohija committed against Serbs in Kosovo as a crucial matter that requires immediate attention and action.

Što svakako zvuči kao nešto što mog prijatelja interesuje, ali u kontekstu humanitarne pomoći i lobiranja. Pošto će se cela stvar u sledećih nekoliko nedelja verovatno pretvoriti u sakupljanje sredstava za minobacače, prijatelj će preskočiti.