Napomena: američku političku scenu pratim koliko i kriket—znam šta je, čujem kolege kako pričaju o tome, i vidim poneki prilog na CNN-u, jedinom kanalu na TV-u u lekarskoj prostoriji.

Republikanci su se preračunali. Obamaker1 je izglasan dva puta—jednom u Kongresu, drugi put kada je Obama dobio drugi mandat a demokrate povećale većinu u Senatu. Sada misle da državnu upravu mogu držati kao taoca, dok se ne desi šta? Obama odloži sprovođenje zakona na godinu dana? Ha ha ha.

Valjda su se nadali da će novo individualno zdravstveno osiguranje biti spektakularan promašaj, i da će desetine miliona razočaranih i još uvek neosiguranih Amerikanaca vilama i bakljama krenuti na Belu kuću. Onda bi Bejner, Rajan i Bahmanova2 zajedno stali pred mikrofon i rekli U-ta-ta dok se demokrate ritualno samo-spaljuju isped Kapitola.

Na njihovu žalost, nešto je u glavama ljudi uvek bolje nego ništa, vesti su pune naslova o deci sa rakom koja ne mogu da počnu hemoterapiju jer je državni NIH zatvoren, tik iznad članaka o siromašnim invalidima koji prvi put posle 20 godina mogu da se osiguraju, a utisak koji republikanci sami potvrđuju je da su baš oni odgovorni za zatvaranje federalnih ustanova kako bi zaštitili zemlju od zlog i nedopečenog Obamakera.

Bejner verovatno proklinje dan kada su braća Koch rešila da sponzorišu/oforme ultra-desne Tea Party republikance. Za par dana ili nedelja skupiće dovoljno umerenih republikanskih kongresmena da se odblokira budžet i podigne granicu zaduživanja, i možda dobiti neki minimalni ustupak u vidu ukidanja nekog minornog poreza na medicinsku opremu. Obama 3, GOP 0.


  1. Affordable Care Act—ACA—je zakon koji, između ostalog, propisuje obavezno zdravstveno osiguranje za sve Amerikance. Onima koji do sada nisu mogli da ga dobiju, jer im ga poslodavac ne omogućuje a suviše su mladi za državno osiguranje i suviše bolesni za individualno privatno, obezbeđene su povoljne polise koje delom subvencioniše federalna vlada a delom pojedinačne države. Što se mene kao interniste i budućeg onkologa tiče, ovo je sjajno. Više osiguranih znači manje glavobolja za nas i pacijente, manje uplakanih morbidno gojaznih sredovečnih žena koje ne mogu da priušte zamenu kolena, i možda malo više posla za socijalne radnike koji će sada umesto sleganja ramenima moći da pomognu ljudima da nađu kakvo-takvo osiguranje. ↩︎

  2. Za neupućene u američku političku scenu—prvi je nakvarcovani, umereni i potpuno impotentni Speaker of the House, iliti predsednik donjeg doma Kongresa koji nema nikakvu kontrolu nad ultra-desnim krilom; Pol Rajan im je mlada nada koja pokušava da ima dobre odnose sa svima i bude glas razuma—dok ne otvori usta i pokaže da nema pojma o čemu govori; Mišel Bahman je njihova Nataša Jovanović, samo za dlaku fotogeničnija. ↩︎