Jučerašnji Kurir:

SENZACIONALNO OTKRIĆE AMERIČKIH LEKARA Novom metodom lečenja 94 odsto pacijenata izlečeno od raka!

Ostatak teksta nije ništa bolji od naslova.

Problemi:

  • Izvor nije objavljena studija, već preliminarni podaci predstavljeni na relativno malom skupu kao deo dužeg predavanja o himeričnim antigen receptor (CAR) T-ćelijama.
  • Pacijenti nisu imali bilo koji “rak”, već akutnu limfoblastičnu leukemiju.
  • 94% ih nije bilo izlečeno, već su ušli u remisiju; razlika je velika.
  • Metoda je relativno nova, ali su rezultati primene iste terapije kod iste grupe pacijenata (ALL) već objavljeni, prvo sa Univerziteta u Pensilvaniji (U. Penn), uglavnom kod dece, a zatim iz NIH-a. Sijetl definitivno nije prvi.

Da rezimiramo: iz parafraziranog naslova “Američki lekari otkrili novu metodu koja je izlečila 94% pacijenata sa rakom” tačno je jedino to da su u pitanju američki lekari (mogu da im priznam i pola poena za “rak”, mada je ta opšta izjava opasnija od čiste laži).

A šta se zna: CAR T-ćelije su prvo stvorene u laboratorijama NIH-a, a zatim prvi put primenjena na ljudima—i to deci sa akutnom leukemijom—na U. Penn-u, daleko od Sijetla. Poduži (i jako dobar) tekst o tome su lokalne novine objavile pre više od dve godine. U. Penn i NIH su jedini do sada objavili rezultate. Na Fred Hač se još čeka.

Upotreba ovakvih ćelija je ograničena na bolesti sa relativno uniformnim malignim ćelijama koje ne mutiraju puno—dakle pretežno hematološkim malignitetima. Kod dece sa ALL-om koja uđu u remisiju bolest se u najvećem broju slučajeva vraća posle godinu-dve, tako da se pretpostavlja da je za izlečenje potrebna transplantacija koštane srži odmah nakon terapije CAR ćelijama. Ne postoji dovoljno podataka za odrasle, mada oni obično prolaze lošije od dece.

Sva tri centra rade sa različitim farmaceutskim kompanijama na komercijalizaciji terapije—otuda česta objavljivanja nedopečenih rezultata posle kojih akcije idu gore-dole. Pacijenti u Americi uvek imaju šansu da se prijave za neko od ovih istraživanja i besplatno dobiju eksperimentalnu terapiju. Misterija je zašto Kurir ovakvim naslovima potpaljuje lažne nade obolelih u Srbiji.