Dve i po godine od mog prvog teksta o polaganju USMLE-a, malo toga se promenilo. Goljan je i dalje odličan za patologiju (i više od pola Stepa 1), ali se u međuvremenu pojavila i Patoma. Potpuno su eliminisali dvocifreni skor jer je zbunjivao ljude. Zbog sve boljih prosečnih rezultata minimalni prolazni trocifreni će od Januara 2014. biti 192 umesto 1881.

Centralni deo pripreme i dalje bi trebalo da budu fleš kartice. Android tableti i telefoni su sada mnogo dostupniji2. Anki je i dalje prvi izbor, ali ne i jedini. Proces je jednostavan:

  • Pročitajte ovlaš poglavlje iz First Aid-a.
  • Za oblasti za koje je preporučen još neki (opširniji) udžbenik, pročitajte samo one oblasti iz tog udžbenika koji se spominju u First Aid-u3.
  • Pročitajte još jednom sekundarni udžbenik, dopisujući u First Aid stvari koje mislite da treba zapamtiti
  • Pročitajte još jednom First Aid, podvlačeći stvari koje mislite da treba da idu na fleš kartice4.
  • Napravite fleš kartice od svih podvučenih stvari iz First Aid-a, i svih stvari koje ste iz sekundarnog udžbenika ubacili u Frist Aid.

Ako ste sve uradili kako treba, na to poglavlje First Aid-a ne bi trebalo ni da se vraćate. Već ste ga prešli tri puta, a sve što još niste zapamtili je u karticama. Proveravajte se karticama svaki dan, u prevozu, dok čekate u redu, na dosadnim predavanjima. Zato je bitno imati telefon ili tablet.

Dva-tri meseca pred ispit, uplatite USMLE World, i počnite sa tim pitanjima. Kad sam poslednji put gledao, bilo ih je oko 3.000 za Step 1 i 1.800 za Step 2 CK. Mesec dana pred ispit uplatite neki od NBME testova, vidite gde ste i na šta bi trebalo da obratite više pažnje.

Sâm proces prijave za specijalizaciju se nije promenio5. Zbog novih medicinskih fakulteta sve više Amerikanaca bira internu medicinu, ali nema ništa manje FMG-eva. Neki programi će uvek pre izabrati Amerikanca sa lošijim skorovima od nekoga na J1 vizi sa 260 na oba stepa, ali ne svi, čak ne ni većina. Uvek je dobro znati nekoga u bolnici u kojoj se prijavljujete.

Da li uopšte vredi dolaziti ovde, kada ima toliko problema sa primenom ACA? Apsolutno.


  1. Naravno, efektivni minimum za strance je i dalje oko 220 ± 10. ↩︎

  2. Iako su Apple uređaji bolji izbor za lekare, u Srbiji su i dalje preskupi i nedovoljno podržani. ↩︎

  3. Najbolji primer za ovo je mikrobiologija i Microbiology Made Ridiculously Simple. Čitajte samo o onim organizmima koji se nalaze i u First Aid-u, što je manje od pola knjige. ↩︎

  4. To su obično suve činjenie do kojih ne možete brzo doći povezivanjem stvari koje već znate. Ako ste imalo pazili na faksu, to nikako ne bi trebalo da bude ceo First Aid, pošto bi dobar deo tih činjenica trebalo da vam je već ugraviran u pamćenje. ↩︎

  5. Ove godine i ja intervjuišem gomilu kandidata. Više o tome čim se završi ceo proces, sredinom marta. ↩︎