Najnoviji covid19 grafikon

Grafikon iznad je najnoviji u nizu grafikona koje pravim od početka epidemije u Srbiji. Prvi je na brzinu sklopljen 12. marta, kada je broj novooprijavljenih slučajeva tek postao dvocifren.

Nakon tri dana pridružio mu se i odnos broja pozitivnih i testiranih, koji je pre razvodnjavanja ukupnog broja testiranih serološkim testovima i ponovnim testiranjem nešto i imao nekog smisla.

Početkom aprila počeo sam da prikazujem kumulativan odnos, što sam nastavio da radim do poslednjeg grafikona, postavljenog na Tviter 26. avgusta 2020.

Početkom juna desile su se tri stvari: dva nova grafikona, i odlazak u penziju kumulativnog broja obolelih, koji je zamenjen sedmodnevnim prosekom testiranih, novootkrivenih, a kasnije i umrlih — što su upravo podaci kojima se bavi i najnovija verzija grafikona.

Novi grafikon neću svakodnevno objavljivati na Tviteru. Svako ko je do sada pratio pandemiju zna da se mora čuvati zatvorenih prostora i bliskih kontakata sve do vakcine ili bolje terapije, a i da su brojevi sumnjivog kvaliteta te da nema razloga biti opsednut dnevnim pomeranjima. Grafikon gore će biti redovno osvežavan novim podacima, a Tviter će biti rezervisan za bitne promene.

Uz to, svi ostali grafikoni idu u zasluženu penziju jer sada postoji zvaničan sajt Vlade Srbije koji prikazuje i te, i mnoge druge podatke. Naravno, s obzirom na izvor ovih podataka koji je sada i zvanično kompromitovan, za sve grafikone uključujući moje važi: caveat lector!