Pre nešto manje od šest meseci, Nebojša i ja odlučili smo da snimimo razgovor o kovidu-19 koji bismo ionako imali. Ideja da se zove “Priključenija” (kao “Život i…") bila je Nebojšina.

Zbog pretnje da se cela stvari pretvori u pivo-ispred-dragstora razgovor, u sledećih nekoliko epizoda analizirali smo stručnu literaturu o virusu…

i o terapiji za Covid-19

Tu epizodu je, inače, na preporuku Nikole Božića preslušao i Predrag Vujanac, novinar Blica, i tako se rodio ovaj tekst (naslov, za koji nismo unapred znali i koji nije baš odgovarao ostatku teksta, nije dobro ostario).

Negde u to vreme, broj članaka o SARS-CoV-2 i Covid-19 je eksplodirao, dok se njihov kvalitet stropoštao. Nekoliko studija objavljenih u visoko rangiranim časopisima je povučeno zbog sumnjivih podataka, a skoro svaka tema vezana za pandemiju postala je ispolitizovana. Odustali smo od analize literature, ali sam ipak ubacio polu-analizu bolesti kod ljudi sa rakom.

Sledeća solo epizoda bila je interesantna većem broju ljudi. Još uvek stojim iza svega što sam tu rekao, i očekujem da će određena lica krivično odgovarati.

Nebojša se vratio na kratku diskusiju o sveže objavjenim, kvalitetnim kliničkim studijama zbog kojih smo se opet pojavili u Blicu (ovaj put sa mnogo boljim naslovom, sa kojim opet nismo imali veze).

Što me dovododi do poslednje epizode u kojoj sam, ponovo sâm, probao da objasnim zašto društvene mreže, online portali, pa ni dnevne novine nisu dobar izvor informacija (pa makar i ja bio u njima).

Sledeća epizoda biće o stručnoj literaturi i razlozima zbog kojih je pandemija ubrzala pad kvaliteta objavljenih radova. Ako ste u čitanju došli dovde i spremni ste da uskočite umesto Nebojše ako i kada ga jedan od njegovih pet poslova spreči da učestvuje, slobodno se javite.